Aten (Pireus)

Havsnära Pireus

Den livliga hamnen Pireus har blivit känd i klassiska filmer som Aldrig på en söndag samt Stella, och den ligger endast en kort resa från Aten med taxi eller tunnelbana. Det är en av de mest trafikerade hamnarna i medelhavsområdet och en av de största städerna i Grekland. Bakom den stora färjehamnen hittar du livliga caféer, trendiga restauranger och fasader i neoklassisk stil som stadens arkitektskatter Stadsteatern och Stadshuset.

Söder om tågstationen vid Navarinou börjar du höra ljudet från stadens marknad där fiskhandlare och frukt- och grönsakssäljare tävlar om kunderna. På söndagar finns det även en loppmarknad här. Om du är ute efter något lugnare, res istället österut till Pasalimani som är en av staden mindre hamnar. Den ottomanska flottan hade sitt fäste här och det fanns plats för torrdockor som rymde nästan 200 triremer (krigsfartyg med åror). Det var även en av de större hamnarna som Themistokles (politiker och general som levde 500-talet) använde sig av när han skickade ut fartyg i krig mot den persiska flottan, men idag är det endast fritidsbåtar som håller till här. Om du tar dig till eller från Aten med tunnelbana så missa inte eltågsmuséet (Electric Railways) i Pireus. Andra riktigt bra museum i denna färgglada stad är t ex det arkeologiska muséet samt det hellenistiska maritima muséet.

Historia

Pireus har varit en av Atens hamnar sedan antiken. Themistokles började bygga långa murar mellan Pireus och Aten 480 f.Kr. men Sulla (romersk diktator) förstörde dem år 86 f.Kr. Staden decimerades under medeltiden till endast en mindre fiskeby. När Aten blev den hellenistiska republikens huvudstad 1834, började staden att leva upp igen. Som en del av befolkningsutbytet 1923 mellan Grekland och Turkiet, flyttade 100 000 greker från Mindre Asien och bosatte sig i Pireus. Många av stadens stora byggnader hade rivits under diktaturen, men på mitten av 1970-talet restaurerades många av de neoklassiska byggnaderna som t ex Stadsteatern med dess konstgalleri.