Cesme (Turkiet)

En kort båtresa från ön Chios hittar du på det turkiska fastlandet den lilla staden Cesme med sina finkorniga vita sandstränder. Cesmes arkeologiska museum finns i stadens slott som byggdes på 1400-talet. Framför slottet står statyn av amiral Cezayirli Gazi Hasan Pasha, klappandes sitt favoritlejon. Amiralen deltog i slaget vid Cesme år 1770.

En kort promenad från slottet för dig till en ottomansk caravanserai (ett stort värdshus med plats för karavaner) som byggdes 1528 och är nu ett lyxhotell. Här ligger även St. Charalambos kyrka som daterar till 1800-talet och används nu till utställningar.

Du kan njuta av stadens många traditionella ottomanska hus och de många fontänerna. Bli inte förvånad om du hör folk prata grekiska; det finns grekisktalande äldre turkar i Cesme som är ättlingar till de turkar som emigrerade från Peloponnesos (i Grekland) till Cesme efter det grekiska frihetskriget 1821. Denna grupp människor kallas Moraites som kommer av Morais, vilket var ett annat namn för Peloponnesos. Cesme var tidigare känt för sina vingårdar men numera för sina utsökta vattenmeloner och ostar. Ungefär fem kilometer väst om Cesme ligger spa-staden Ilica som är känd för sina varma källor med termiskt vatten, som uppskattas av både turkiska och utländska kändisar.

Historia

Genom tiderna har Cesme kontrollerats av lydierna, perserna, Pergamon, romarna, bysantinerna och det ottomanska imperiet. Från början hette denna vackra egeiska hamn Cyssus men kom att bli känd som Cesme (som betyder källa på turkiska) tack vare det kalla och utsökta vattnet i området. Cesme är platsen där det gamla Erythrai (senare Litri) låg och som var en av de tolv städerna, byggd av kretensare, i joniska förbundet i Mindre Asien.

Höjdpunkter

Terasshusen museum Efesos

Terasshusen

De imponerande terrasshusen, som även kallas Koressushusen, tillhörde de rika familjerna i dåtidens Efesos. Det äldsta huset dateras till 100 år f.Kr. och kvarteren byggdes enligt Hippodamian-systemet dvs ett rutnät av parallella gator och bostadshus i samma storlek, ett arv från Hippodamos från Miletos en grekisk arkitekt och stadsplanerare under 400-talet f.Kr. På bottenplan låg vardagsrum och matsal som öppnade upp mot en stor hall och en trappa upp fanns sovrum och gästrum. Husen hade inga fönster utan fick sitt ljus mestadels från den öppna hallen. De hade uppvärmning genom ledningar av lera som de även fick varmt och kallt vatten från. Renoveringen och bevarandet av dessa villor har varit enastående och många av deras detaljerade och färggranna mosaikgolv är fortfarande intakta. I närheten ligger Agoran, den gamla antika marknaden, samt det imponerande Celsusbiblioteket, som nu nästan är helt restaurerat. Varje steg här tar dig längre och längre bakåt i tiden genom de hellenistiska, romerska och kristna tidsepokerna och du kommer att se inskrifter på många av stadens pelare.

Jungfru Marias hus

Jungfru Marias hus Här spenderade Maria sina sista år

Inom några kilometer från Efesos, ligger Jungfru Marias hus. Innan Jesus korsfästes, anförtrodde han aposteln Paulus att skydda Maria som då tog henne till Efesos och gömde henne i en stuga vid foten av berget. Dit kom han varje dag med vatten och mat till henne. Jungfru Maria levde här till ca 60 år e.Kr. och hon blev 101 år. År 1957 erkände Vatikanen Jungfru Marias hus som den boning där hon spenderade sina sista år och de senaste 50 åren har det kommit att bli ett viktigt mål både för kristna och muslimska pilgrimer. Det finns även en fontän vars vatten sägs vara läkande.

Kusadasi_Ephesus_Turkey_Ruins of st. Johns Basilica_shutterstock_154942223

Evangelisten Johannes kyrka En viktig medeltida pilgrimsfärd

Inom några kilometer från Efesos ligger även ruinerna av aposteln Johannes kyrka. Byggnaden har ett korsformat kapell och uppfördes på 500-talet av kejsaren Justianus utifrån en förebild av de Heliga Apostlarnas kyrka i Konstantinopel, som under medeltiden var en av de viktigaste kristna pilgrimsplatserna under medeltiden. Andra närliggande antika platser är Didyma, Miletos och Priene.

Cesme_Turkey_Izmir_shutterstock_150379460

Fantastiska Izmir

Den mer än 12 000 km² stora staden är hem till mer än tre miljoner människor och är Turkiets tredje största stad. Det är en modern metropolis som sjuder av aktivitet. Det som återstår av den gamla agoran som byggdes av Markus Aurelius 178 f.Kr. finns i hjärtat av staden. Många artefakter som har återfunnits på denna sevärda plats, går att se på Izmirs New Archeological Museum där gallerierna är ordnade så att du får en inlevelsefull resa genom historien.

Sole mare beach club

Sole Mare Beach Club

Strandklubben Sole Mare ligger på Aya Yorgi Bay, som älskas av lokalbefolkningen för sitt turkosa och rena vatten. Det senaste årtiondet har Sole Mare blivit en populär strandklubb på dagen och på kvällen en av Cesmes mest populära nattklubbar. Tillbringa din tid i en av de behagliga solstolarna eller på ett café. Koppla av!