Heraklion (Kreta)

Staden som symboliserar myter, forntida civilisationer och världskända artister

På väg in till Heraklion hamn möter vi först Fästningen Koules siluett. Den byggdes i syfte att vakta alla de antika skatter som finns i staden. Kretas huvudstad Heraklion är fullmatad av sevärdheter, museer i världsklass, gyllene stränder och en trendigt nattliv som erbjuder nåt för alla smaker.

Bilfria gator slingrar sig runt den historiska stadskärnan med utsmyckade fontäner och karakteristiska gångbanor där allt omges av de stabila venetianska murarna. Om du tar dig tid att promenera längs den pittoreska strandpromenaden i hamnen, kommer du att upptäcka traditionella fiskebåtar som kommer och går. Här finns gamla varv uppblandat med tavernor som fyller stranden ut mot havet där du kan äta nyfångad grillad fisk och till det bli serverad iskalla drinkar.

Heraklion betraktas som födelseplatsen för den minoiska civilisationen och här kan du uppleva det bästa av Kretas historia och kultur. Utforska det arkeologiska museet med utställningar som omfattar mer än 5000 år av historia och upptäck stadens rika konstnärliga arv som har gett eftervärlden El Greco, poeten Odysseas Elytis och författaren Nikos Kazantzakis.

Höjdpunkter

Heraklion_Crete_Koules Fortress_shutterstock_285204257

Koules fästning och loggian

Koules fästning dominerar infarten till Heraklion från sjösidan och dess silhuett följer dig sedan vart du än går. Koules byggdes ursprungligen som en venetiansk fästning och fängelse och dess historia är fascinerande. Ta en tur in i stadens centrum till Loggian, en elegant club för adeln på Piazza dei Signori och du upptäcker ännu mer av de venetianska influenser som präglat staden. Förgyll upplevelsen med en promenad till den närbelägna lejonfontänen inspirerad av stadens mytologi.

 

Heraklion 3

Knossos – det minoiska palatset

Det kolossala palatset i Knossos, nära Heraklion, är kvarlevor från en gammal minoisk bosättning som visar den tidens innovativa nytänkande.  Dess labyrint av 1500 rum är placerad runt en stor innergård och har kopplingar till kung Minos med tydliga tecken från mytologin om Minotauren. Passa på att utforska den stora trappan, tronsalen och beundra de färgstarka fresker som pryder de väggar som grävts fram.