Mykonos

Välkommen till Kykladerna, den mest besökta ögruppen i den grekiska övärlden och dess största turistmål Mýkonos . Ön är känd för sina fantastiska stränder, de vackra bergssluttningarna och dess världsberömda väderkvarnar. Med de väl gömda stränderna, de vackra kullarna, fina gourmetrestauranger och välbesökta dansställena har Mýkonos redan på 1950-talet varit en populär semesterort och öns pulserande nattliv är känt över hela världen.
Mýkonos har sin egen kända mascot, pelikanen Petros. Öns fiskare hittade en skadad pelikan 1958 som de döpte till Petros. De tog hand om honom tills han blev frisk. Petros blev snart en del av det dagliga livet i Mýkonos stad och efter hans död har många sällskapliga pelikaner fått bära hans namn. Du kommer garanterat träffa en Petros i staden och vill du bli lite extra omtyckt, mata honom med färsk fisk!

Historia

Mýkonos betyder ” en hög av stenar ” och enligt myten om Herkules och hans kamp mot titanerna slängde Herkules efter det att han dödat dem med pilar, deras kroppar i Egeiska havet. Där förvandlades dessa till stora stenar som alltså bildade ön Mýkonos.

Namnet Mýkonos härstammar från Mykonos som var den förste kungen på ön. Han var son till kung Anios av Delios och barnbarn till Apollo. Enligt sägnen ska Mýkonos vara platsen där de två gudarna Apollo och Artemis föddes.

Mýkonos centrala läge i Egeiska havet har gjort att ön varit befolkad redan ca 5000 år f Kr och har länge setts som den mest kommersiella och kulturellt utvecklade ön bland Kykladernas övärld. Den har befolkats av många olika folkslag; karier, fenicier, egyptier, minoer och dorer. De sistnämnda bosatte sig på ön runt  1000 f Kr.

1207 hamnade ön under venetianskt styre liksom resten av Kykladerna. Denna period har präglat ön och lämnat tydliga spår till eftervärlden bl. a i Kástro, den gamla delen av staden Mýkonos. Ockupationen slutade 1537 när ottomanerna tog makten över Egeiska havet. Just utanför den sydvästliga kusten på Mýkonos ligger den lilla obebodda ön Delos, en helig ö som är känd för sina arkeologiska fynd. Redan på 700-talet f.kr hade ön blivit ett viktigt religiöst centrum och på 200-talet f.kr en blomstrande handelsort. Du kan här bland annat besöka de tre templen i Apollonhelgedomen från 500-talet f.kr, Amfiteatern från 300-talet f.kr, Maskernas hus, från 100-talet  f.kr byggt av Dionysos, statyerna av Kleopatra och Dioscourides som var bosatta på ön under 100-talet f. kr. samt den kända Lejonterassen. 1990 blev ön uppsatt på UNESCOS världsarvlista.

Höjdpunkter

Mykonos 3

Mykonos Stad En fantastisk  vitfärgad labyrint

Mýkonos stad med sina kullerstensgator, är fulla med barer, caféer, charmiga små butiker och gourmetrestauranger. Du kommer garanterat att bli förtjust i alla vackra vitkalkade hus  medan du strosar ner för de smala gatorna.

I Mýkonos Stad finns det arkeologiska museet, Egeiska havets sjöfartsmuseum och stadens konstgalleri i konstnärskvarteret Venetía även kallat ” Lilla Venedig”. Hamnen byggdes som en labyrint för att hindra pirater från att plundra staden i början av 1700-1800 talet.

Mykonos 1

Alefkhandra kvarteret Lilla Venedig

Ta dig tid att du promenera längs hamnen, förbi hembygdsmuseet och till öns äldsta kyrka, Panagia Paraportiani, byggd 1425 och som ligger i Mýkonos stads äldsta del Kástro. Därifrån fortsätter gatorna till ”Lilla Venedig” är ett magiskt kvarter och en av de mest fotograferade platserna i världen. Det är byggt i mitten av 1700 talet och trähusen med de färggranna balkongerna som en gång i tiden var de välbärgade handelsmännens och sjökaptenernas hem. Kanske man vågar konstatera att du här hittar den bästa platsen i världen för en grekisk kaffe eller ett glas lokalproducerat vin samtidigt som du kan njuta av den majestätiska solnedgången på Mykonos. Men glöm inte att titta åt söder och upp mot berget där du ser väderkvarnen Vonis från 1500-talet, numera renoverad och fullt funktionsduglig. Befolkningen på Mýkonos har använt sig av vindkraft då främst för att mala korn.

Mykonos ÔÇô ano mera_2R9A4401

Ano Mera En traditionell by i Cykladerna

Besök Ano Mera, en ursprunglig och oförstörd by från 1500-talet.
Nära öns centrum, ligger byn Ano Mera med den stora kyrkan Panagia Tourliani, byggt 1542. Här inne finns en stor samling av 1500-tals ikoner, broderier och träsniderier. Den episka talarstolen från slutet av 1700 talet byggdes i Florens. Sevärt är även klocktornet och fontänen för dricksvatten, båda två exempel på kykladisk marmorkonst. Ano Mera är även känd för sitt fina torg.

bird, pelikan

Pelikanen Petros Hälsar dig välkommen

Mykonos har sin egen kända mascot, pelikanen Petros. Öns fiskare hittade en skadad pelikan 1958 som de döpte till Petros och tog hand om honom tills han blev frisk. Petros blev snart en del av det dagliga livet i Mykonos stad och efter hans död har många sällskapliga pelikaner fått bära hans namn. Du kommer garanterat träffa honom i stan och om du vill bli lite extra omtyckt, mata honom med färsk fisk!