Patmos

Den tidlösa ön

Den heliga ön Patmos är en tidlös ö som utstrålar andligt välbefinnande med sin drömlika aura, vulkaniska landskap och heliga platser. Det är lätt att bli förälskad i denna oförstörda idyll.

När vi närmar oss hamnen i Skala möts vi av monumentala rutnät av medeltida murar som dyker upp och dominerar ön. I utkanten av Chora ligger de grekiska vita husen i sluttningarna och slutligen vävs samman med den vackra hamnen i Skala.

Att resa runt på Patmos känns tidlöst. Man blir omtumlad av byar som varit ostörda i århundraden men även av öns naturliga vulkaniska skönhet. Patmos är också genomsyrad av historia. Arkitekturen är som ett testamente från de grekiska, romerska och bysantinska influenserna och legenderna som fick aposteln Johannes att skriva Uppenbarelseboken just här.

Från utsidan verkar den pittoreska hamnen i Skala liten, men längs strandpromenaden finns en mängd bagerier, butiker och tavernor av hög kvalitet. Här kan man ta en paus och njuta av en uppfriskande drink. Med några stora städer, avskilda vikar, mäktiga klippor och orörda landskap, är Patmos bara äkta rakt igenom.

Höjdpunkter

Grotta, Patmos, kyrka

 Uppenbarelsegrottan och aposteln Johannes kloster Där Johannes hörde Guds röst

Halvvägs mellan Skala och Chora ligger grottan där aposteln Johannes hörde en röst som delgav honom en rad berättelser som han senare skulle dokumentera i Uppenbarelseboken. Entrén till grottan är fylld av berättelser återgivna i mosaik. När du går in i grottan du kommer känna den andliga atmosfär som sedan kommer att följa dig runt hela ön. Om du fortsätter upp till Patmos högsta punkt får du se Aposteln Johannes kyrka som utgör Choras absoluta höjdpunkt som innanför  sina medeltida murar rymmer både kapell och innergårdar.

Chora Patmos by

Chora – en by på bergets top

De vitkalkade husen i Chora som klänger upp längs klostrets murar upplevs som perfekta och obefläckade. Om du tar dig tid att vandra längs lugna kullerstensbelagda gränder i skuggan av klosterväggarna, som korsar staden kommer du att snubbla på blomstrande innergårdar och imponerande herrgårdar.