Patmos

Den heliga ön Patmos kallas ibland för det Egeiska havets Jerusalem och grundades år 1088. När du kommit till hamnen i Skála, öns hamn och största stad, följer du en smal kullerstensväg upp till Johannesklostret som kröner Chóra, öns största stad på berget. Chóra, grottan och kyrkan är alla med på Unescos världsarvlista.

Patmos består av tre bergssegment sammanlänkade med två näs i mitten, där man även kan hitta rester av öns gamla huvudstad. Tack vare sin orörda natur, alla små byar och samhällen och heliga platser ger Patmos en känsla av genuinitet och äkthet. 2009 beskrev Forbes ön som en av världens mest idylliska platser att leva på och ord som ”drömlikt”, ”folkligt” och ”orörd” är ofta använda för att beskriva detta smultronställe.

Historia

Efter att först ha befolkats av dorer och därefter av joner, kom Patmos under romerskt styre och likt många andra Egeiska öar, blev även denna en plats för förvisade fångar. Bland de fångar som drivits på flykt var evangelisten Johannes som fördes till ön 95 f Kr. Under sin långa fångenskap där nedtecknades Uppenbarelseboken från grottan i St Anna. 1088 fick munken Christodoulos hela ön Patmos från kejsar Alexius I i Comnenos, och även tillstånd att bygga ett kloster tillägnad evangelisten Johannes. Även efter att de ”Välsignade” drevs ut från Patmos av pirater så fortsatte munkar att bygga kyrkan som inom ett par decennier blev ett viktigt religiöst och andligt centrum. Med sina 10 av kapell och den praktfulla innergården blev klostret en medeltida symbol  för den kretensiska skolan. I skattkammaren finns 200 ikoner och 300 silverföremål heliga reliker och broderade textilier. Detta har kommit att bli ett av de rikaste och viktigaste klostren i Grekland.

Höjdpunkter

Grotta, Patmos, kyrka

 Uppenbarelsegrottan Där Johannes hörde Guds röst

Halvvägs uppför berget mot Chóra ligger Uppenbarelsegrottan.  Enligt den kristna historien sprack väggen på tre ställen, vilket sägs symbolisera Treenigheten samtidigt som Johannes hörde Guds röst som delgav honom förutsägelser om framtiden, hur kyrkan skulle växa, den eviga kampen mellan det onda och det goda men även om kommande segrar. Rösten befallde honom att skriva ner dessa uppenbarelser och  Johannes dikterade därför dessa till en av sina lärjungar, Próchoros.  Skrifterna sammanfattades och blev till Uppenbarelseboken.

Entrén till grottan är dekorerad med mosaik föreställande både uppenbarelserna och den heliga anden. Inuti grottan finns viloplatsen, där anden enligt historien vilade sitt huvud på natten, utmärkt med silver.

Chora Patmos by

Chora – en by på bergets top

Längre upp på berget ligger byn Chóra ovan hamnen I Skala. Byn Chóra består av fina kullerstens gator och gränder. Dess vita hus, byggda av förmögna redare under 1600-1700 talet, bildar en sockel som omringar de yttre murarna av evangelisten Johannes kloster.

Patmos_Saint John the Evangelist monastery_shutterstock_201459020

Johannes kyrka (The Monastery of St. John) Daterad från 1088

Numera omgiven av byns hus ligger St Johns Monastery. Murarna är mer än 15 m höga och byggdes av lokal gråsten. 1088 erhöll  St Christodoulos  hela ön Patmos från kejsar Alexis I Komnenus så han kunde bygga en kyrka dedikerad för Johannes.  Även efter att de ”Välsignade” drevs ut från Patmos av pirater så fortsatte munkar att bygga kyrkan som inom ett par decennier blev ett viktigt kultur, religiöst och andligt centrum. Med sitt myller av kapell och gårdar, blev kyrkan en medeltida ikon för den kretensiska skolan och Jungfru Marias kapell (the Chapel of Theotokos). I kapellet finns freskomålningar från 1100 talet medan det stora kapellet dateras till 1000 talet. Det finns också ett museum inom kyrkoområdet med ikoner, religiösa föremål av guld och silver, heliga reliker och broderade textilier i utställningen.