Rhodos

Besök fästningen Kritinia, kallas Kastello av de infödda, som ligger i gamla Rhodos stad och känns det som du rest tillbaka i tiden. Kolossen på Rhodos kallas en staty av Helios, (solguden) och den anses vara ett av världens sju underverk. Den medeltida Rhodos Stad har varit på UNESCOS världsarvlista sedan 1988.

Rhodos, den största av de dodekanesiska öarna är full av arkeologiska platser fascinerande museum, härliga stränder, religiösa tempel och grönskande parker och naturområden.  Missa inte heller alla fantastiska caféer och restauranger där du kan smaka rhodesisk mat tillsammans med öns berömda viner. Om du lyckas slita dig från staden som kan du lätt fylla din dag med Rhodos akropolis, Lindos och dess akropolis, Rodini Park, stränderna vid Kallithea Springs, byn Embonas, Rhodos akvarium och Fjärilsdalen (Valley of butterflies).

Ön är berömda för sina antika ruiner och traditionella bergsbyar, några av dem blev kända genom Kanonerna på Navarone. Vattnet kring Rhodos är så vackert då det speglar himlen och de lugna stränderna är fantastiska. När du går ner till hamnen, Mandraki, så möts du av ett kronhjortspar som vaktar hamnen på var sin hög pelare.

Har du redan fått din dos av historia, smaka några lokala viner, slappna av i solen på Tsampika Beach eller stranden vid Kallithea, bara en kort bilresa från Rhodos stad och en klassiker för de bofasta. Om du är en naturälskare så ska du besöka Fjärilsdalen från mitten av juni och till slutet av september. Den ligger nordväst om Rhodos och är en samlingsplats för tusentals Kalimorfa fjärilar.

 

Historia

Kolossen på Rhodos, en av världens sju underverk var en stor staty av solguden Helios. Enligt legenden så räddade Helios 300 talet f Kr befolkningen på Rhodos undan den macedonska generalen Demetrius. För att tacka och ära sin beskyddare, reste folket kolossen, en bronsstaty 33 m hög, vid infarten till Mandraki ( där vi idag kan hitta hjortskulpturerna). Omkring 60 år senare rasade statyn under en jordbävning 226 f Kr.Nåväl, historien överlevde strukturen och gav även latinska språket ”colossal” med anledning av den stora skulpturen.

Antikens Rhodos stad byggdes likt en amfiteater som möter havet ungefär 408 f Kr. Johannes Paulus riddarorder i Jerusalen, som ockuperade Rhodos från 1309-1523 byggde stadens befästa murar. Under belägrningen 1480 av ottomanerna, så ansågs Rhodos vara den starkaste staden.

Det gamla Lindos, ca 50 km syd om Rhodos stad, nådde sin höjdpunkt på 500 talet f Kr under Cleobulus styre. Han var en av de sju vise männen i Grekland på den tiden. Den vackra Akropolis ligger på ett berg, 120 m över byn Lindos. Det doriska Athena templet Lindia, byggdes ca 300 f Kr ovanpå ruinerna av ett tidigare tempel från 1100 talet f Kr.

 

Höjdpunkter

Rhodes_Town of Lindos and Acropolis_shutterstock_318262049

Rhodos Stad En av de bäst bevarade medeltida städerna i Europa.

Arkitekturen, kulturen och atmosfären i Rhodos Stad genomsyras av dess många invånare, inklusive Johanniterordern från Jerusalem, turkarna och italienarna. Det finns tio portar i muren som omringar staden: Gate D’Amboise, the Marine or Sea Gate, the Gate of the Arsenal, the Gate of the Virgin, the Gate of St. Catherine, Liberty Gate, the Gate of St. Athanasios, Koskinou Gate or the Gate of St. John, Acandia Gate and the Gate of St. Paul.

För att bäst uppleva medeltida Rhodos stad, gå igenom D´Amboise Porten nära hamnen och gå längs med Riddarnas gata där du hittar de olika bostäderna där riddarna bodde. Du kan fortfarande se märken efter de tidigare bosättarna.

Fortsätt mot hjärtat av Rhodos Stad, Stormästarnas slott ( the Palace of the Grand Masters). En bysantinsk fästning som byggdes i slutet av 600 talet f Kr, Johanniterriddarna gjorde om byggnaden till bostad för sina mästare och till högkvarter för riddarna. Idag är Stormästarnas slott ett museum och en symbol för Rhodos Stad. Med sina kullerstensgator är Rhodos Stad perfekt för långsamt strosande med massor av affärer och caféer, perfekta för ett stopp.

Rhodes 2

Gamla Rhodos Akropolis och Apollons tempel

Omkring två kilometer sydväst om Mandraki och medeltidsstaden, står gamla Rhodos Akropolis och blickar ner över Rhodos Stad från berget St Stefanos (även kallad Monte Smith).

Det mest signifikanta är de otroliga pelare som fortfarande står kvar från det helleniska Apollos tempell. Bredvid templet ligger det vackra och renoverade romerska musikkonservatoriet där man kan se musik och teaterföreställningar idag precis som för flera tusen år sedan. Längre ned mot berget ligger det bevarade Diagoras Stadium, som en gång anordnade tävlingar för att hedra solguden Helios.

Sjukhus, riddarna Rhodos

Riddarnas sjukhus och Rhodos Arkeologiska museum

På Riddarnas sjukhus (hospital of the Knights) på Museum Square ligger Rhodos arkeologiska museym. Från en innergård omgiven av arkader går besökarna in på andra våning, där de riktiga sjukhuset låg. Museet innehåller bl a en stor samling av konst och konstföremål från utgrävningar på Rhodos och andra dodekanesiska öar. De flesta föremålen härstammar från tiden då ön var ockuperad av italienare och man kan hitta keramik, lerkärl, mosaik,sarkofager och statyer från den helleniska perioden av tidig Kristendom. Statyn av Afrodite på Rhodos, dateras från 400 talet f Kr är en avbild av den badande gudinnan och står på hedersplats.