Samos

Välkommen till mystiska ön Pythagoras med vattenfall, skogar och grottor

Tjocka lummiga skogar täcker sluttningarna på ön. Djupa grottor dyker upp från ingenstans och det vackra landskapet verkar helt orört av tidens gång. Samos består lager på lager av material från en fascinerande historisk tid som endast de som tar sig tid upptäcker.

Samos är en ö fylld av legender. Här hittar vi Pythagoras, Epikuros, Aristarchos, Aesop och Heras födelseort och det är det är ingen slump att templet Heraion byggt till hennes ära, rivaliserar med Parthenon. När vi anländer med kryssningsfartyget till hamnen i Samos (eller Vathy), möts vi av en förtrollande kaj. Strandpromenaden är fullproppad med tavernor och butiker men här finns även ett arkeologiskt museum, som är ett måste att besöka.

Tag en tur inåt landet där vattenfall dyker fram mitt bland de täta och lummiga skogarna och byar som plötsligt syns bland bergen. Orörda stränder finns överallt där naturälskare kan glädja sig åt våtmarker, sjöar och kärr som lockar en mängd fåglar till ön Samos varje år.

Höjdpunkter

Samos_wine-museum_2R9A2412

Samos vinmuseum Lär dig allt om Samos utsökta viner

Ett besök på Samos vinmuseum är som att resa tillbaka genom århundraden av vinframställning. Hela vägen från antiken till nutid, följer vi berättelsen om hur den lokala vinproduktionen utvecklades och slutligen blev till det prisbelönta Muscatvinet. Genom den fascinerande utställningen och möjligheten till provsmakning av vinet så får vi inblick i en lokal produkt som sätter igång smaklökarna. Se till att lära dig allt du kan om torrt vin, ouzo och Retsina. Använd sedan kunskapen om Samoanska vin för att imponera på vänner och familj!

Samos 1

Pythagoreio (Pythagoras födelseplats)

Platsen för den första konstgjorda hamnen i Medelhavet och Pythagoras födelseplats, Pythagoreio är en pulserande och livfull kustby med ett av öns mest kompletta slott. Antika ruiner påminner om platsens betydande roll i historien med arkeologiska skatter såsom tempel, akvedukter, teatrar och romerska bad utmärkta runt omkring. En fin promenad längs strandkanten tar dig direkt till Samos orörda stränder, med en vykortslik utsikt, precis som i en dröm.