Samos

Välkommen till den lilla ön med många sevärda kyrkor och andra historiska lämningar. Huvudstaden, som har samma namn som ön, kallas även Vathý och är belägen utmed en av de största bukterna i Grekland. Trots det faktum att turismen stadigt ökat sedan 80-talet, har Sámos lyckats behålla sin traditionella och genuina karaktär. Vathýs neoklassiska byggnader som ligger vid vattnet skvallrar om stadens fornstora dagar. Passa därför på att ta en promenad genom de gamla kvarteren Ano Vathý, gör ett besök på det arkeologiska muséet vid hamnen och njut av stadshuset och den vackra parken. Muséet, som är ett av de bästa i Grekland är fyllt av assyriska skulpturer, figurer i brons och i lera, keramik, träskulpturer och föremål av elfenben från Egypten och Persien, består av två delar: det gamla muséet, byggt 1912, och det nya från 1987.

Karlóvasi är en hamnstad i nordväst och Kokkóri, Marathókampos och Pythagóreio är andra större städer.

Historia

Välkommen till Heras födelseort och Pythagoras ö. Heraion är ett tempel byggt till Heras ära och var enligt Theodoros, byggherren,  den största byggnaden i det antika Grekland. Endast en av de ursprungliga 152 joniska pelarna har klarat sig och vid ett besök här kan du se den men även en del av templet; det gamla altaret och vägen som förenade Heraion med den gamla staden.

I sydost ligger öns tredje största stad Pythagorion som är Pythagoras födelseort och den första anlagda hamnen i Medelhavet från ca 500-talet f.Kr. Under tyrannen Polykrates tid hette denna kustby Tigani men så sent som 1955 döptes den om för att hedra den store filosofen och matematikern.

Eupalinostunneln (akvedukt) ligger också nära Pythagorion och byggdes på 500-talet f.Kr. för att förse de södra delarna av Samos med färskvatten. Den användes ända fram till slutet av den romerska tiden. Tunneln är 1 036 meter lång och utgrävd på ett djup av 189 meter.

På Sámos arkeologiska museum finns en fin samling som ger dig en omfattande bakgrunds-beskrivning av Sámos historik. En sevärdhet finns redan vid entrén i form av en  5 meter hög koúros av Sámos – en fristående marmorstaty från 500-talet f.Kr och rest till guden Apollos ära.

Höjdpunkter

Celestyal cruises Samos_shutterstock_380809063

Samos – naturligt vackert

Samos karaktäriseras av sin otämjda skönhet med en del områden helt unika i det egeiska området. Jord och natur verkar vara i perfekt samspel på ön; i de täta skogarna,  i labyrinterna av grottor, vid de fantastiska vattenfallen, på de underbara stränderna, i våt- och träskmarker. Hundratals fåglar flockar varje år i våtmarken Alyki, i träsken i Mesokampos och Chóra samt vid Glyfáda-sjön och vill du uppleva ett naturligt vattenfalls skall du söka dig till Karlóvasi.

Samos_wine-museum_2R9A2412

Samos vinmuseum Lär dig allt om Samos utsökta viner

I Malagari nära Vathý ligger Sámos vinmuseum som grundades 2005. Utställningarna är en hyllning till Samos berömda viner och berättar om dess ursprung och tillverkning från antiken fram till dagens framställningsprocess. En särskild utställning som vinälskare brukar uppskatta är den som visar hela kedjan från vinrankor på Sámos terrasser till skörden av druvorna och den slutliga vinframtställningen. I muséets butik kan du provsmaka och köpa öns mest populära söta och torra viner som är producerade av Union of Vinicultural Cooperatives of Sámos.

Det är först på 900-talet e.Kr. som man har funnit bevis på att vin framställts på Sámos och från 1500-talet finns det bevarade dokumentationer om ett speciellt muskatvin gjord på druvan Sámos Muscat som från början kan härledas till Mindre Asien. Jordmånen och klimatet på Sámos tycks få fram de bästa egenskaperna i denna druva som är identisk med den franska druvan Muscat de Frontignan vilketi sin tur kan förklaras med att vinodlingarna i Frankrike i mitten på 1800-talet angreps av vinlöss som förstörde en större del av odlingarna. Fransmännen beslöt sig då för att hämta sticklingar från Sámos som planterades i Frankrike. Utöver det prisbelönade muskatvinet, producerar Sámos även torrt vin, Ouzo och Retsina.

Samos_ The Monastery of Panagia Spiliani_shutterstock_213714955

Klostret Panagia Spiliani Jungfrugrottan (The Virgin of the Cave)

Nordväst om Pythagóreio ligger klostret Moní Panagías Spilianis 125 meter över havet. Klostret består av en helgedom byggd inuti en stor grotta tillägnad Jungfru Maria som är avbildad på en ikon av marmor. Denna blev  enligt legenden stulen. När den skulle lastas av från en båt föll den i havet och gick itu. Efter många år flöt delarna tillbaka till Sámos, lokalbefolkningen samlade ihop delarna och reparerade ikonen som sedan fick komma tillbaka till grottan. Många anser därför att ikonen har undergörande förmågor.

Kokkari Samos

Byn Kokkari − en kustdröm

På andra sidan ön norr om Pythagóreio ligger Kokkári . Byn är väldigt populär bland turister tack vare de välbevarade husen, sin charmiga hamn och de underbara stränderna som är ett paradis för vindsurfare.

Den 26-27 juli firar Sámos ättlingar “Agia Paraskevi and Agios Panteleimon” genom att delta i Kokkári-festivalen, en traditionell fest på Samos.