Santorini

Santoríni är precis som du föreställt dig att en grekisk by skall vara: kritvita byggnader utsmyckade med blå fönsterluckor och dörrar, Byn Oia som ligger i bergssluttningen och man får en känsla att den bevakar solen när den går ner vid havet. Det är häpnadsväckande vackert!

Promenera omkring denna vackra ö eller ta en utflykt till Santorínis omgivande öar och vulkaner. Om du gillar arkeologi och historia så besök byn Akrotíri utgrävningar. Eller sätt dig på ett kafé i spektakulära Oía. Det finns ingen annan plats på jorden som Santoríni, även kallad drottningen av kykladerna.

Allt på denna ö är nämligen unikt. Den röda jorden och de vita, svarta och röda stränderna och de traditionella väderkvarnarna. Här hittar du över 600 kyrkor och de  klassiskt vitkalkade husen,  som ser ut som de skrubbats rena och blekts av solen genom årtionden.  Allt detta och ett  lockande nattliv gör Santoríni  till en mystisk och förförisk plats.

På berget Fíra kan man just fira, eftersom Santoríni är en stad som aldrig sover. Besök en grottbostad i Oiá, strosa genom de trånga gatorna eller placera din handduk på en av de svarta stränderna vid Kamári och Períssa.  Missa inte att provsmaka det röda vinet, Vinsanto som produceras på ön.  Santoríni är en vacker plats som inte lämnar dig oberörd.

Historia

Befolkningen som levde på förhistoriska Santoríni kallade ön för Strongyle (rund). 1450 f. Kr fick vulkanen Thíra sitt utbrott och resulterade i en krater på mitten av ön som med sin radie på över 16 km är en av världens största. Det är det största kända utbrottet i historien. Resultatet blev då en skärgård av fem öar utanför vulkanen.  Thíra ( Fira)  huvudstad på Santorini, förstördes i en jordbävning 1956 men är numera återuppbyggd. Mindre än 6 km från huvudstaden ligger de fantastiska ruinerna av Akrotíri, en mimoisk by från mitten av 4000 talet f Kr. Utgrävningar runt Akrotíri visar på att den har varit en livlig stad men  invånarna övergav staden precis innan Thíras utbrott. Arkeologer och historiker försöker än idag finna svaret på varför invånarna lämnade staden och därmed undkom att omkomma i askan. Staden begravdes i askan men det var också genom den som flera  byggnader och freskomålningarbevarades till eftervärlden.

Höjdpunkter

Santorini 16

Fira Den livfulla staden på Santorini

Fíra, huvudstaden på Santorini och öns största ö har allt du kan önska; konstgallerier, prisbelönta restauranger, kaféer, mysiga barer, muséer, nattklubbar, traditionella tavernor, trevliga affärer och inte minst en naturupplevelse utöver det vanliga; den fantastiska solnedgången som syns från stadens torg, Plateia Thetokópoulou. Du kanske vill besöka det arkeologiska museet där du hittar fynd från Akrotíri eller det Förhistoriska museet, som visar utställningar från 1600 f Kr. Mégaro Ghísi, strax intill, är ett kulturcentrum där du hittar gamla målningar, kartor och fotografier från Fíra före och efter jordbävningen 1956. Den kritvita Metropolitan Cathedral, även känd som Ypapantís kyrka byggdes 1827 och är känd för sina valv och  vackra freskomålningar av konstnären Christóforos Asimís.

Santorini_Oia_shutterstock_176989121

Oia Village Öga mot öga vid en magisk solnedgång i Medelhavet

Vid Santorínis norra spets, ungefär 11 km från Fíra ligger Oiá, öns mest spektakulära by. När du kommer fram känns det precis som om du klivit rakt in i ett tredimensionellt vykort. Solnedgången här vid Oiá är tveklöst en av de vackraste vyerna i världen och samlar varje kväll flera hundra hängivna besökare bara för att se den gå ner i havet. Alla väntar i tystnad medan solen sakta sänker sig ner i Egeiska Havet och scenariet avslutas med applåder.  Tänk dig att du är där!

Utöver den magiska solnedgången, får du inte missa de trånga, kullerstensklädda gatorna i Oiá med kyrkor krönta av blå kupoler, unika affärer och gallerier samt kaféer och tavernor där du alltid får ett varmt bemötande.  Maritima muséet och dess lilla biblioteket är värt ett besök precis som ruinerna av Saint Nikolaos slott, som byggdes av venetianerna. När ljuset börjar mattas och solen gått ner förvandlas Oiá till en enastående, stillsamt och vackert belyst by. Då är det svårt att inte bli charmad.

Vulkan, krater, öar

Nea Kameni En aktiv vulkan på nära håll

Har du någonsin velat dyka ner i en vulkan? Ta då en simtur vid Palaía Kaméni , en av två öar nära Thíra.  Den andra ön är Néa Kaméni och där är vattnet 5 grader varmare än resten av Santoríni och  gulgrönt, tack vare svavlet. Det är en ”once in a lifetime” upplevelse så glöm inte att ta  med din undervattenskamera om du har en!

Santorini_Horses and donkeys_shutterstock_245028535

Den gamla hamnen i Thira En upplevelse via linbana

När du är redo att lämna stan så kan du ta Santorínis linbana , byggd 1979 och med hjälp av den ta dig till Gamla Thìra byggd på en sluttning mer än 200 meter över det djupblå vattnet runt kratern. Om du hellre vill ta dig dit på annat sätt, så finns två alternativ. Antingen går du ner för de 588 trappstegen till det Gamla Thíra eller hyr en åsna som bär dig. Detta kräver mod! När du väl kommit fram, ta en kaffe eller ett glas vin i ett mysigt kafé och tillbringa lite tid i affärerna i Gamla Thíra. Där hittar du även unika Santoríniprodukter samtidigt som du kan se vårt fartyg som kastat ankar vid denna del av ön.