Kusadasi (Turkiet) Jungfru Marias hus och antika Efesos

Reslängd: Halv dag

Besök ett av de viktigaste milstolparna i regionen där historien om Jungfru Maria avslöjas.  Innan Jesus korsfästes överlämnade han till lärjungen Johannes att skydda Maria och hon flyttades till Efesos av säkerhetsskäl.

 

Höjdpunkter

Jungfru Marias hus

Jungfru Maria bodde här tills hon dog 101 år gammal. 1957 erkände Vatikanen denna plats där Maria spenderade sina sista år av sitt liv och fått stor betydelse för både kristna och muslimska pilgrimer.

Antika Efesos

Den joniska kolonin är en av världens största utomhus museum för arkeologi. Överallt ser du spår av den hellenistiska, romerska och tidiga kristendomen och tillsammans med din guide kommer du se:

Kalkstens porten ( The Magnesian Gate)

Originalet dateras till 300 f Kr och döptes till Magnesian då den vätter mot Magnesias gamla stad. Under grekiska eran var detta en viktig port då den ligger på den heliga vägen mot Artemistemplet.

Torget (The Agora)

Torget var inte till för handel/marknad utan för som en mötesplats för de styrande och ledande i staden. Här hölls debatter och diskussioner kring viktiga frågor.

Odeon teatern

Teatern med plats för 1500 åskådare var en viktig plats i Efesos. Här hölls teater och uppträdanden såväl som möten i Senaten.

Celsius bibliotek

Bibliotekets fasad har två våningar och har pelare av korintisk stil på bottenvåningen. Pelarna på sidorna av fasaden är kortare än de som är i centrum vilket gör att byggnaden ser ut att vara större än den verkligen är.

De marmorklädda Kouretes Street

Detta är en av de tre största gatorna i Efesos. Gatan döptes efter de legendariska människorna från den grekiska mytologin och episka litteraturen, the Curetes. Marmorn på den nuvarande gatan härstammar från 300-talet.

Scholastikas varma bad

Baden har sitt ursprung från början av 100 talet och restaurerades under 300 talet av en förmögen kvinna som hette Scholastica. Platsen var inte bara till för bad utan för som en social mötesplats där man diskuterade det senaste som hänt.

Trajans fontän

Fontänen byggdes runt 104  e Kr till kejsar Trajans ära. Bassängen kring fontänen är 20*10 m och omringad av pelare och statyer

Offentliga toaletterna

En del av Scholastikas bad byggdes på 100-talet e Kr. De var stadens offentliga toaletter och här kunde man sitta i timmar och diskutera och det fanns tom en entré avgift för att få nyttja dessa.

Patricienvillorna

Även kända som de välbärgades hus, ger dessa byggnader oss en bild av hur familjelivet kunde se ut under den romerska tidsåldern. Alla husen var byggda enligt  dåtidens planritning,  vilket innebar att alla vägar och gator korsade varandra i rät vinkel.

Prytaneum (templet)

Ruinerna av detta tempel är daterade till kejsar Augustus tid och här höll man religiösa ceremonier, officiella besök och banketter. Den heliga eldslågan, symboliserar Efesos hjärta och hölls ständigt brinnande inuti templet.

Hadrians tempel

Templets fasad har fyra korintiska pelare som stöttar upp ett valv med en avbild av Tycke, gudinnan som symboliserar seger. Fundamentet med inskriptioner framför templet är resterna av de statyer som föreställer alla kejsare mellan 293-305 e Kr.

På motsatt sida av Hadrians tempel, vid Bulbulbergets fot och den täckta delen av de arkeologiska utgrävningarna ligger terasshusen. De är täckta för att skydda mot solen och för att inte riskera att förstöras av regn mm.

Stora teatern

Stora teatern byggdes under 300 talet f Kr och rymmer 24 000 åskådare. Teatern är än idag världsberömd för sin akustik.

Utflykten avslutas med en trevlig promenad genom Bazaaren i Kusadasi. Där finns möjlighet att shoppa, pruta och fynda mattor, smycken, smink, läder och andra souvenirer i de små affärerna.

 

Utflykt Kusadasi (Turkiet)

Jungfru Marias hus och antika Efesos

Kusadasi 2

Besök ett av de viktigaste milstolparna i regionen där historien om Jungfru Maria avslöjas.  Innan Jesus korsfästes överlämnade han till lärjungen Johannes att skydda Maria och hon flyttades till Efesos av säkerhetsskäl.  

Behöver du hjälp? Läs vår

Frågor och svar

eller skicka ett meddelande